Poslanci sa zhodli, televízne vysielanie treba pre hrubosť regulovať

27.09.2012 Bratislava

Bratislava 26. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR, ktorí sa v závere desiateho rokovacieho dňa siedmej schôdze parlamentu zapojili do diskusie o návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne Jany Žitňanskej (nezávislá), sa zhodujú, že niektoré programy vysielané v televíziách aj v denných hodinách sú pre detského diváka nevhodné a treba to regulovať. Žitňanskej recept je zakázať televíziám vysielať programy nevhodné do 15 rokov pred 20. hodinou. V súčasnosti ich môžu vysielať kedykoľvek.

Poslanci svorne kritizovali najmä hrubosť, ktorú nachádzajú v reality šou. Tie sa reprízujú aj v popoludňajších hodinách. Žitňanská zase poukázala na skúsenosť, keď v dopoludňajších hodinách so svojou deväťročnou dcérou sledovala rozprávku. Tá bola prerušená upútavkou na program, v ktorej sa hovorilo o sexuálnom zneužívaní mŕtveho človeka.

Žitňanská uviedla, že časová opona pre vysielanie programov nevhodných pre maloletých do 15 rokov fungovala už v minulosti, zrušená bola v roku 2008. "Ako vyplýva z prieskumu názorov verejnosti SR na aplikáciu symbolov označujúcich televízne programy pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, ktorý v novembri 2003 uskutočnil odbor mediálneho výskumu SRo, potreba druhej časovej opony bola pozitívne vnímaná aj širokou verejnosťou," argumentovala.

Vo štvrtok (27.9.) bude snemovňa pokračovať v rokovaní o ďalších poslaneckých návrhoch zákonov. Okrem iného ich čaká ústavný zákon o nezdaňovaní dôchodkov, posilnenie právomocí primátora Bratislavy či odstránenie billboardov z blízkosti ciest.

Popoludní bude nasledovať tradičná Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude vo svojej pätnásťminútovke odpovedať aj na otázku Viery Šedivcovej (Smer-SD), ktorú zaujíma, či vláda uvažuje o investičných stimuloch v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti, ako je Žarnovica a Žiar nad Hronom, kde je ohrozený najväčší zamestnávateľ v regióne - SLOVALCO, a. s.
 

Vyberte región